Bever-bullet

Duiken in de Noordzee

Door Jaap Leerdam

Op 5 en 6 augustus ben ik mee geweest met de Lamlash, een prachtig schip waarmee duiktochten op de Noordzee worden georganiseerd vanuit IJmuiden. Wil is inmiddels vaste deelnemer aan dit soort tochten en ik heb mijzelf uitgenodigd om een keer mee te gaan.
Op zaterdag hebben we een duik gemaakt op het wrak van de Hondsbosch, een coaster die in 1973 gezonken is. Een overzichtelijk wrak wat goed herkenbaar is en in één duik gemakkelijk helemaal kan worden bekeken. Er waren erg veel steenbolken en noordzeekrabben te zien. Het duurde even voordat Wil ook bij het wrak aankwam. Na een eerste poging om zonder vinnen te water te gaan moest hij eerst terug om deze aan te doen. 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag zijn we verder de zee op gevaren en hebben we een duik gemaakt op het wrak van de Lelygracht, ook een coaster die in 1973 in een wrak veranderde. Een diepere duik (28m). Hier vonden we ook enkele kabeljauwen die door onderwaterjagers werden gevangen. De scheepswand is prachtig begroeid met zeeanemonen.
De Lamlash is particulier bezit en de duikorganisatie en onderhoud en dergelijke wordt bemenst vanuit de onderwatersport vereniging Haarlem. Een enthousiaste club mensen die de duikzaakjes goed voor elkaar hebben en waar gezelligheid op de eerste plaats staat. 
Om een redelijke bodemtijd te hebben op 28 – 30 meter is duiken met nitrox noodzakelijk en heb je minimaal een duikfles van 15 liter nodig. De meeste duikers gebruiken een dubbel 10.
Voor een dagje duiken wordt een onkostenvergoeding van € 100,- gevraagd. Dat is inclusief alle duiken, flesvullingen met nitrox, eten, drinken en evt. slapen aan boord. Dat is het zeker waard.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je meer wil weten kun je kijken op de website: http://www.lamlash.nl/ en natuurlijk bij Wil of mij.

En nog een keer Wil

Wil, namens ons allen heel veel dank en waardering voor de voortvarende wijze waarop je de verhuizing hebt aangepakt.
Chapeau.