Duikteam de Bevers - Nijmegen. Sinds 1971.

     

 

Duiken is niet moeilijk!

Duikteam De Bevers is een vereniging van duikenthousiastelingen. Voor en door leden worden allerlei activiteiten ondernomen om samen de duikhobby te beleven en uit te bouwen. Ook het geven en volgen van (vervolg)cursussen en specialisaties behoort tot deze activiteiten. Zo werven wij verenigingsleden door nieuwelingen in te wijden in de duiksport in Nederlandse wateren. Opleidingen zijn dus een onderdeel van onze gezamenlijke hobby binnen de vereniging en zijn niet bedoeld ter eenmalige voorbereiding op buitenlandse duikvakanties of om te concurreren met duikscholen. DuikTeam ‘De Bevers’ is geen duikschool. De vereniging stelt wel als eis dat je het reanimatiediploma bezit of gaat behalen.

Onze leeftijd om lid te worden is 16 jaar.
Je kunt een uitgebreid opleidingsinformatie document downloaden. Klik op het logo van de Bevers
 

Planning  

Data (onder voorbehoud)

Plaats, tijd

Omschrijving

Regelmatig

Erica Terpstra Sportfondsenbad, 20:30u

introductieduiken

Voorafgaand aan elke zwembadles op nog 

nader te bepalen

theorielessen

Perslucht training Erica Terpstra Sportfondsenbad, elke eerste vrijdag van de maand  

Doorlopend

Erica Terpstra Sportfondsenbad, 20:30u

zwembadlessen

Afhankelijk van beschikbare instructeurs.

Groene Heuvels, 10:00-15:00u

buitenwaterlessen


Erkenning

Duikteam ‘De Bevers’ is aangesloten bij de NOB, de Nederlandse Onderwatersport Bond. De NOB is op haar beurt aangesloten bij de NOC/NSF en de CMAS, de Confederation Mondial des Activités Subaquatiques. De opleidingen, ook die van de instructeurs, staan daardoor onder toezicht en moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zie de website van de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) voor een complete beschrijving van de diverse opleidingen.
De duikopleidingen van NOB/CMAS zijn internationaal erkend. Met de brevetkaart die je na het succesvol afsluiten van je opleiding ontvangt kun je overal ter wereld een duikuitrusting huren en een duiktrip boeken (met een buddy!).

 

 

 

 

De opleiding tot NOB  1* (ster) duiker (Open Water Diver)

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater.
De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 14 jaar zijn.
- beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Onze leeftijd om lid te worden is 16 jaar.

 

 

 

 

 

De opleiding tot NOB  2* (ster) duiker (Advanced Open Water Diver)

Er gaat een wereld voor je open!

Als sportduiker heb je heel veel mogelijkheden om plezier aan je hobby te beleven. Je kunt duiken in getijdenwater, na zonsondergang de vissen bewonderen die je overdag niet ziet, het leven onder water herkennen en meer kennis opdoen in het assisteren van je buddy bij onverwachte situaties. Je verbreedt in deze opleiding je horizon.

In de 2*-duikeropleiding doe je ervaring op met het plannen en veilig uitvoeren van duiken onder diverse omstandigheden. Er wordt bovendien aandacht besteed aan de meest voorkomende duikgerelateerde aandoeningen: hoe herken je ze en hoe moet je erop reageren? Als 2*-duiker duik je binnen de nultijden.
Voordat je je 2*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je in totaal minimaal 20 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleiding tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van de opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 2*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 15 jaar zijn;
- beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;
- beschikken over het 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 2*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Advanced Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je in je opleiding hebt geleerd.

Als 2*-duiker kun je verdergaan met de 3*-duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties (IJsduiken, Wrakduiken, Zoeken en Bergen, Driftduiken en Digitale Onderwaterfotografie).

Onze leeftijd om lid te worden is 16 jaar.

 

 

De opleiding tot NOB  3* (ster) duiker (Dive Master)

Je duikt nu alweer een tijdje en je merkt dat het je steeds meer gaat boeien!

De 3*-duikopleiding is een leergang van verdieping: in deze opleiding worden de puntjes op de i gezet en de achtergronden van wat je tot nu toe als vaste gegevens hebt aangenomen verduidelijkt. Je wordt opgeleid als ‘begeleidend duiker’. Je leert in het onderdeel Redden hoe je moet reageren bij een duikongeval. Ook leer je hoe je duikers in opleiding kan begeleiden door duiktechnieken met hen te oefenen. Tenslotte worden je recente inzichten in de decompressietheorie aangeboden. Ook de 3*-duiker duikt binnen de nultijden. Voordat het 3*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je in totaal minimaal 60 duiken hebben gemaakt. De duiken uit je vorige opleidingen tellen hierbij mee, evenals de duiken die je maakt in het kader van je opleiding.

Om deel te kunnen nemen aan de opleiding tot 3*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 18 jaar zijn;
- beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport;
- beschikken over het 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet.

De 3*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Dive Master. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat de NOB-3*-duiker in zijn opleiding heeft geleerd.

Als 3*-duiker sta je voor de keuze of je je verder gaat specialiseren in het duiken óf dat je kiest voor de instructiekant: de opleiding tot 1*-instructeur. Je kunt het natuurlijk ook allebei doen.
De 3*-duiker kan kiezen uit alle specialisaties, inclusief Decompressieduiken en Nitrox Gevorderd.
 

Onze leeftijd om lid te worden is 16 jaar.

 

 

Specialisatie Redden (Rescue)

Ongevals afhandeling

Deze heb je nodig om het 3* sters duikbrevet aan te kunnen vragen, maar is ook vrijwillig te behalen, vanaf het 1* duikbrevet 

Duiken is een veilige sport: in vergelijking met andere sporten is het aantal ongevallen minimaal. Toch kan er tijdens het duiken wel eens wat mis gaan: er kunnen kleine incidenten plaatsvinden, maar ook ongevallen waarbij een grootschalige reddingsactie moet worden gecoördineerd. Wil je leren hoe je een incident of duikongeval kunt voorkomen en herkennen en welke rol je zelf in een reddingsactie kunt spelen? Overweeg dan eens om deze leerzame én leuke specialisatie te volgen!

Leerdoelen

De cursist leert hoe hij een incident of duikongeval kan voorkomen en herkennen, hoe hij moet handelen als het nodig is en welke rol hij zelf in een reddingsactie kan spelen. De specialisatie behandelt de organisatie van een reddingsoperatie tot en met de melding aan de DOSA. Ook leert de cursist hoe hij een duiker zuurstof kan toedienen. Via de DAN-applicatie Basic Life Support (afgekort BLS; verplicht onderdeel van de specialisatie Redden) leert hij hoe hij iemand kan reanimeren.

In het kader van de samenwerking met DAN is het onderdeel reanimatie per 1 juli 2011 volledig uit de specialisatie Redden verdwenen; een duiker behaalt zijn reanimatiediploma nu via DAN, het Oranje Kruis of de Hartstichting.

Ingangsniveau

1*-duikbrevet

Globaal cursusprogramma
Theoretische instructie
Circa 145 min (zuurstoftoediening 2 x )

Praktische instructie
Een zwembadpraktijkles en twee buitenwaterlessen, en een ongevalssimulatie

Onze leeftijd om lid te worden is 16 jaar.

En dan...te water!